صنعت بازی در ایران علیرغم چالشها، سعی در گسترش و رشد داشته است. در طول زمان، توسعهدهندگان داخلی با تلاش، علاقه و خلاقیت خود دست به خلق آثار متنوع بسیاری زدهاند و البته، ممکن است حتی نام بعضی از این عناوین را نشنیده باشیم. در این مقاله سعی شده تا با معرفی ۱۰۰ بازی ایرانی بر روند تحول بازیهای ویدیویی داخل ایران، نگاهی داشته باشیم.
۱۰۰ – جنگ در خانه
- تولیدکننده: DAF Multimedia
- ناشر: DAF Multimedia
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۰/۹/۲۶
در ساخت بازیهای FMV اغلب از ویدیوهای از پیش ضبطشده یا فوتیجهای لایو اکشن به جای مدلسازی سهبعدی و انیمیشنهای اختصاصی استفاده میشود. جنگ در خانه یک بازی در همین ژانر است که در سال ۱۳۸۰ توسط دی ای اف برای PC ساخته شد. این که در آن زمان چنین اثری وجود داشته عجیب و دور از انتظار است، با این وجود گیمپلی بازی شاید سرگرمکننده و حتی خندهدار بهنظر برسد.
- جهت مطالعه بیشتر : جدیدترین فناوری هایی که امروزه زندگی ما را متحول کرده اند
۹۹ – داستانهای شاهنامه
- تولیدکننده: همکلاسی
- ناشر: همکلاسی
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۱/۱۰/۲۱
مجموعه دوازده داستان شاهنامه، برای مخاطبان کودک و نوجوان تولید شده بود. در این محصول، ۱۲ ساعت متن به صورت تصویری و صوتی و با چهار زبان فارسی، انگلیسی، فرانسه و عربی در دسترس قرار میگرفت. همچنین انیمیشنهایی از چند نقطه تاریخی و معاصر ایران در آن وجود داشت.
۹۸ – نید فور اسپید با ماشینهای ایرانی
- تولیدکننده: پرویز رحمانی
- ناشر: پرویز رحمانی
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۱/۵/۱۳
شاید بهتر باشد این بازی را یکی از عناوین مدلسازی شده ایرانی به حساب آورد. بازی نید فور اسپید با ماشینهای ایرانی توسط یک دانشآموز خلاق مشهدی و بر پایه بازی Need For Speed 7 مدلسازی شده بود و اتوموبیلهای داخلی از جمله پژو ۲۰۶، پژو ۴۰۵، زانتیا و رنو ۲۱ در آن به چشم میخورد.
۹۷ – پایان معصومیت
- تولیدکننده: هنرهای پویا
- ناشر: پردیس گیم
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۶/۲۷
پایان معصومیت، اولین قسمت از مجموعهای با نام کوئست آو پرشیا، داستان دو شخصیت ارشک و لیلا را روایت میکرد. ارشک طی جنگ ایران و عراق دوست خود را از دست میدهد و در حین فرار از نیروهای عراقی، با لیلا که باستانشناس است آشنا میشود. لیلا در پی یافتن رازهای بناهای تاریخی ایران بود و ارشک تصمیم میگیرد به او کمک کند، اما در همین حین با نیروهای عراقی درگیر میشوند. این بازی اولشخص ۲۱ مرحله جذاب را شامل میشد.
۹۶ – رانندگی در تهران
- تولیدکننده: سمیع رایان پرداز
- ناشر: سمیع رایان پرداز
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۱۰/۱۹
رانندگی در تهران همانطور که از نامش پیداست یک بازی رانندگی و البته داستانی بود که احتمالاً با شخصیتهای آن آشنا باشید. در این بازی، سیا و هوتن به دیدار با شخصی در کافه لاله میروند. در آنجا بحث بالا میگیرد و سیا محل را ترک میکند. اولین مرحله بازی در جادههای منتهی به تهران آغاز میشود. در طول مسیر، با انواع مختلف موانع روبهرو میشوید و بازی از همان ابتدا سعی میکند دشوار بودن خود را به نمایش بگذارد.
۹۵ – مبارز
- تولیدکننده: های وی یو
- ناشر: –
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۱/۸
بازی مبارز، محصول سال ۱۳۸۴، یک اثر مبارزهای با دوربین آزاد بود. شخصیتهای ایرانی از هسته اصلی بازی به شمار میرفتند. در طول مبارزات، آموزش هم در اختیار بازیکن قرار میگرفت تا بهتر با دنیای اثر تعامل داشته باشد.
۹۴ – مسابقات خیابانی
- تولیدکننده: نوین پندار
- ناشر: نوین پندار
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۵/۶/۷
مسابقات خیابانی، محصول سال ۱۳۸۵ و توسعه یافته توسط نوین پندار، یک بازی شبیهساز رانندگی بود که تمرکز اصلی خود را روی انتقال حس رانندگی با ۳۵ اتوموبیل مختلف قرار داده بود. همچنین، امکان شخصیسازی اتوموبیلها در آن وجود داشت.
- شاید واستون جالب باشه : بررسی تخصصی بازی ARA: History Untold
۹۳ – نجوم برای همه
- تولیدکننده: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
- ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۶/۶/۱۸
نجوم برای همه بیش از این که در دسته بازیها قرار بگیرد، به عنوان یک نرمافزار جامع برای آشنایی با مفاهیم کلی مبحث نجوم مورد استفاده قرار میگرفت؛ نرمافزاری که البته بسیار سرگرمکننده بود. این محصول در سال ۱۳۸۶ و توسط کانون پرورشی فکری کودکان تهیه و منتشر شد.
۹۲ – حسنی و لوبیای سحرآمیز
- تولیدکننده: کوثر نگار رایانه
- ناشر: قرن ۲۱
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۶/۱۰/۱
احتمالاً نام بازی حسنی و لوبیای سحرآمیز به گوشتان خورده باشد. این بازی در سال ۱۳۸۶ توسط قرن ۲۱ منتشر شد و کوثر نگار رایانه آن را توسعه داده بود. داستان بازی از آنجایی شروع میشود که حسنی تنبل برای دنبال کردن سیبها از خانه بیرون میآید و در ادامه ماجرایی دور از انتظار رخ میدهد. از مهمترین ویژگیهای این اثر میتوان به فضای سهبعدی متفاوت و منحصر به فرد آن اشاره کرد.
۹۱ – لطفعلی خان زند
- تولیدکننده: هنرهای پویا
- ناشر: پردیس گیم
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۶/۱۰/۱
بازی لطفعلی خان زند به عنوان دومین قسمت از سری کوئست آو پرشیا در سال ۱۳۸۷ منتشر شد. در آن زمان، وجود چنین اثری در صنعت بازی ایران نقطه عطف مهمی به حساب میآمد. مراحل بازی متشکل از مبارزات شمشیری سومشخص و پازلها بود و در مجموع، میتوان گفت که کیفیت نسبتاً قابل قبولی را ارائه میداد.
۹۰ – بیداری
- تولیدکننده: صنوبر (امپرور)
- ناشر: صنوبر (امپرور)
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۷/۷/۲۱
بازی ایرانی بیداری را میتوان به عنوان اثری روانشناختی به حساب آورد. در هنگام شروع بازی، شخصیت اصلی خود را در مکانی ناشناخته مییابد، در حالی که هیچ چیز را به یاد نمیآورد. مراحل بازی با حل معما، پازل و بررسی سرنخها به جلو میرفت.
۸۹ – عصر پهلوانان
- تولیدکننده: رسانا افزار شریف
- ناشر: نیوتک
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۷/۱۲/۱۲
بازی مشهور عصر پهلوانان بر اساس شاهنامه فردوسی طراحی شده بود. بیش از ۲۳ شخصیت کلیدی در این بازی حضور داشتند و ممکن بود به صورت کلی با ۹۴ شخصیت برگرفته از اسطوره نمادین ایرانی روبهرو شوید. داستان بازی در چندین سرزمین افسانهای روایت میشد.
۸۸ – کشتی خاموش
- تولیدکننده: هنرکده پویا نمایی سرزمین آینده
- ناشر: دنیای بازی های غرب
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۸/۱/۱۸
کشتی خاموش یک اثر ترسناک از استودیوی فیوچرلند بود. داستان این بازی اولشخص در یک کشتی ممنوعه در کیش جریان داشت. در طول مسیر مقابل انواع مختلفی از دشمنان عجیب و غریب قرار میگرفتید و در عین حال باید پرده از راز این کشتی مخوف، که حالا راهی برای خروج از آن وجود نداشت، برمیداشتید.
۸۷ – راه افتخار
- تولیدکننده: تبیان
- ناشر: های وی یو
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۸/۶/۱۰
این بازی شما را در نقش آرش نوجوان قرار میداد که قصد داشت در مسابقات حرفهای قایقرانی شرکت کند. جهان باز بودن این اثر از ویژگیهای عجیب آن به شمار میرفت و حتی روی جلد بازی، از سری جی تی ای به عنوان منبع الهام یاد شده بود. شخصیت اصلی در طول داستان و با انجام ماموریتهای مختلف ارتقا مییافت تا با شکست حریفان به آرزوی دیرینۀ خود دست پیدا کند.
۸۶ – مامور ویژه ۲
- تولیدکننده: تبیان
- ناشر: تبیان
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۸/۶/۱۰
مامور ویژه ۲ دنبالهای بر عنوانی با همین نام است. این بازی در سال ۱۳۸۸ و توسط تبیان منتشر شد. دو حالت کلی داستانی و مسابقهای در بازی گنجانده شده بود و انواع مختلفی از اتوموبیلهای ایرانی و خارجی در آن به چشم میخورد. قابلیت شخصیسازی اتوموبیلها نیز وجود داشت.
۸۵ – منطقه تاریک
- تولیدکننده: رایان پارسه
- ناشر: رایان پارسه
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۸/۵/۳۱
منطقه تاریک به عنوان یکی از اولین عناوین ترسناک ایرانی شناخته میشود. بازیکن از دید اولشخص در جریان بازی قرار میگرفت و باید هر طور که شده، از موانع و دشمنان پیش رو گذر میکرد.
۸۴ – تگ و وی در سیاره میترا
- تولیدکننده: رسانا افزار شریف
- ناشر: لوح زرین نیکان
- تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۶/۸
تگ و وی در سیاره میترا یکی از اولین بازیهای ایرانی بود که به صورت جهانی برای ایکس باکس نیز عرضه شد. داستان از جایی شروع میشود که تگ توسط یک ربات غول پیکر که سیارهاش را تصرف کردهاند، زندانی میشود. وی به نجات او میآید تا فرار کنند. در طول این بازی معمایی با پازلهای زیادی برخورد میکنید.
۸۳ – عصر پهلوانان ۲
- تولیدکننده: رسانا افزار شریف
- ناشر: پردیس گیم
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۹/۳/۱
دومین قسمت از فرنچایز عصر پهلوانان با نام رویین تنی در سال ۱۳۸۹ منتشر شد. شخصیتهای بازی برای دستیابی به گنجینهها، این بار از سرزمینهای مختلفی گذر میکردند و با اشخاص زیادی روبهرو میشدند. بازیکن میتوانست با استفاده از نیروهای ماورایی و انواع مختلف سلاحها، مسیر خود را برای پیشبرد روایت باز کند.
۸۲ – رانده شده
- تولیدکننده: دانش بانک
- ناشر: دانش بانک
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۹/۱۰/۴
بازی ایرانی و معمایی رانده شده در سال ۱۳۸۹ منتشر شد که توسط دانش بانک توسعه یافته بود. طبق توضیحات رسمی داستان بازی، بازیکن در نقش یک ناجی قرار میگیرد تا فرزندان پیرمردی که به اسارت شیطان درآمدهاند را نجات دهد. در طول بازی با حل معماهای مختلف به محل اختفای شیطان نزدیک میشوید و سرانجام فرزندان پیرمرد را نجات خواهید داد.
۸۱ – گرشاسب: گرز ثریت
- تولیدکننده: دد میج (فن افزار شریف سابق)
- ناشر: لوح زرین نیکان
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۹/۸/۴
بازی اکشن و سومشخص گرشاسب: گرز ثریت بر اساس اساطیر ایرانی ساخته شد و خیلی زود به محبوبیتی قابل توجه دست یافت. در آن زمان، به عنوان شاهزاده ایرانی یا خدای جنگ ایرانی نیز شناخته میشد. گرشاسب در این بازی به دنبال انتقامجویی کشته شدن برادرش است و در مسیر خود با انواع مختلف هیولاها روبهرو میشود.
۸۰ – کوهنورد
- تولیدکننده: تبیان
- ناشر: های وی یو
- تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۴/۲۹
کوهنورد یکی از موفقترین عناوین سکوبازی ایرانی به شمار میرود. موضوعی که این بازی را از اکثر عناوین هم ژانر خودش متمایز کرده، مسیر پیشروی بازی تلقی میشود که در نوع خود، به خوبی با مفهوم داستان بازی عجین شده است. فاد، شخصیت اصلی بازی، که سعی دارد تبدیل به امدادگری ماهر شود، در مسابقه بینالمللی کوهنوردی شایسته شرکت میکند. گیمپلی بازی بیش از اینکه به مسیرهای افقی متکی باشد، روی پشت سر گذاشتن مسیرهای عمودی متمرکز شده تا حس کوهنوردی را به همراه سختیهایش به خوبی القا کند.
۷۹ – میرمهنا
- تولیدکننده: اسپریس پویانما
- ناشر: اسپریس پویانما
- تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۳/۲۹
میرمهنا یک بازی ایرانی در سبک شوتر اولشخص بود که کتاب «بر جادههای آبی سرخ» را منبع خود قرار داد. بازی در دورانی که هلند، انگلیس و هند شرقی بر جزایر جنوبی ایران سلطه داشتند، روایت میشود.
۷۸ – شیطنتهای علیمردان خان
- تولیدکننده: رسانا شکوه کویر
- ناشر: عصر بازی
- تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۶/۲۰
در سال ۱۳۹۰، رسانا شکوه کویر بازی علیمردان خان را منتشر کرد. بازی به صورت کلی روایت را در اولویت قرار میداد و بازیکن میبایست با حل انواع معما و پازل در داستان پیشروی میکرد.
۷۷ – شتاب در شهر
- تولیدکننده: سرزمین رایانه
- ناشر: سرزمین رایانه
- تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۳/۳۱
شتاب در شهر در سال ۱۳۹۱ برای رایانههای شخصی در دسترس قرار گرفت. قابلیت رانندگی آزادانه در شهر، به عنوان یکی از مهمترین ویژگیهای بازی تبلیغ شد. بازیکن همچنین میتوانست با پیروزی در مسابقات شهری، راه خود را به سوی مسابقات برون شهری هموار کند.
۷۶ – گربه بازیگوش
- تولیدکننده: یگانه افزار پویا
- ناشر: عصر بازی
- تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۶/۲۸
داستان بازی گربه بازیگوش حول محور گربهای در جریان است که در پی یافتن غذا آسیب میبیند و هوشیاری خود را از دست میدهد. گربه بعد از به هوش آمدن، خود را در دنیایی عجیب مییابد. بازیکن با پیشروی در مراحل، گربه را از دنیای عجیب و غریبی که در آن گرفتار شده بود، نجات میداد. این بازی فکری در سال ۱۳۹۱ و توسط یگانه افزار پویا منتشر شد.
+ هیچ نظری وجود ندارد
خودتان را اضافه کنید